Snö/hagel

Hejhej!
Väderrapporten varnar för snö och norra Frankrike har redan problem på vägarna, tydligen..Ännu har jag själv inte upplevt mer än ett hagelregn, men det gick snabbt över.

Den här veckan har familjen haft målare hemma. Vardagsrummet (tvn inkluderad) har varit inplastat och sonen har PS3-abstinens...De är sannerligen barn av sin tid.

Jag har skaffat bibliotekskort och lånat Harry Potter på franska. Det är frustrerande att se hur alla namn och platser är ändrade. Hogwarts heter t ex Poudlard. Alla namn har ju en fiffig anknytning till sakerna som de heter, och det sägs att den franska översättningen är ovanligt bra. Men det kommer att ta ett tag att förstå vad allt heter på franska.


Detta är en del av julskyltningen utanför Printemps-varuhuset. Här spelas abba-låtarna på franska och dockorna (som jag antar ska föreställa de tre gruppmedlemmarna) dansar på en stor bröllopstårta. Mamma mia ska sättas upp i Paris snart, så det är reklam för det :)

I helgen är det första advent. Jag ska ta mig till svenska kyrkan och hoppas på att få vara med kören när de sjunger Advent. Dessutom är det basar hela helgen och jag ska inhandla lite viktiga ingredienser till jul, senap och sånt.

Veckans lärdomar:

  • Man ska inte skriva brev med röd eller grön kulspetspenna; det är oartigt. Så man ska alltså hellre välja svart eller blått!

  • Det är ingen idé att vänta på nästa metro i hopp om att den är mindre fullproppad än den tidigare. För även metron en minut senare är fylld till max med folk, så det är bara att pressa sig in och hoppas på att man inte klämmer ihjäl någon.

Mamma och Christer på besök

Det är måndag och jag ser tillbaka på den underbara helgen som varit.

Mamma och Christer kom sent på torsdagkvällen, och jag fick träffa dem på fredag morgon innan skolan. Vi satt och myste uppe på deras hotellrum med chokladcroissant och te. Det var så härligt att få träffa min lilla mamma efter nästan tre månader !!
De hade med sig en hel väska med saker till mig. Kläder (vinterjackan och vinterskorna, som verkligen behövs nu i dessa ruggiga tider), svensk mat (kaviar, naturgodis och grötris så att jag kan göra risgrynsgröt i jul) och lite gott och blandat som jag hade önskat hemifrån. Vi åkte ut till La Garenne Colombes på fredagseftermiddagen och åt en fantastiskt god lunch hemma hos mig.

På lördagen åkte vi upp i Eiffeltornet!! Det var sjukt högt, och mamma var allt lite skraj. Men det var fint väder, kallt och höstigt men sol och uppe på toppen var det riktigt varmt om man stod i lä. Till lunch åt vi Moules Frites, såååå himla gott!!
Igår var vi på Louvren och trängde oss mellan japanerna som stod och tog kort på Mona Lisa. Finns det inte tillräckligt med foton på henne? Det var i alla fall kul att få se henne tillslut. Sedan såg vi på Venus från Milos, det kvinnliga idealet från antiken. Har insett att man kanske skulle levt då istället, då idealet var starka och välbyggda kvinnor :)

Det var tungt att ta farväl av dem på söndagseftermiddagen; de hade gärna fått stanna ett tag till. Jag är i alla fall glad över helgen som varit, det hade inte kunnat bli bättre! Och om två veckor kommer pappa på ett kort besök, och det ska bli så roligt att träffa honom!

Nää, au travail, jag måste göra franskaläxan.

Boeuf Bourgignon

Det var tre år sedan sist, men nu har jag ätit kött.
Jag var bara tvungen!!! Jag var bjuden hem till Michaël och Lynda från kyrkan, tillsammans med tre andra tjejer, och jag hade glömt att förvarna att jag är vegetarian...

Det var bara att le och äta upp =D Det var ju helt och hållet mitt fel.
Faktum är att det var jättegott. Det var typ som Christers köttgryta fast utan morötter och svamp i stället.
Så var det med det. Nu är jag en falsk vegetarian.

Men det var jättetrevligt allting. Jag var JÄTTETRÖTT efteråt, för hela dagen blev som en enorm hörövning på franska!

http://www.fotoakuten.se/albums/userpics/brun_ko~0.jpg
förlåt ko för att jag åt dig

Donc voilà

Jaha, då var det fredag igen! Veckorna går så fort, jag förstår inte vart de tar vägen!

Om exakt en vecka är mamma och Christer här, om allt går som det ska :) Jag har ju hört en del om horisontell blötsnö och SL-kaos. Det är som det ska, det vill säga...Hoppas i alla fall flygplanet orkar lyfta. Det ska bli så kul att få träffa dem!

Igår var det röd dag och jag var ledig hela dagen. Jag träffade Izabella och vadade runt i vattenpölarna, drack varm choklad och krigade mot vinden som ville döda mitt stackars paraply. Det var helt dött på gatorna, alla fransmän satt nog hemma och åt croissants och drack kaffe.

Snart är det dags för lektion. Jag har precis betalat 365 euro för nästa termin, så nu gäller det att få valuta för pengarna!
Bonne journée =D




Gris

Gris betyder grå.
Och det är just vad den här dagen är.
Det är just vad hela helgen har varit.
Men det kanske ska bli bättre?

http://www.lunablog.info/lautreatelier/blogophoto/pluie.jpg

En liten melankolisk dikt här från Paris. Det är tisdag och hittills går ingenting riktigt som det ska.
I måndags försov jag mig! Hemskt hemskt hemskt. Det häftiga är att jag inte kan minnas en enda gång som jag har försovit mig. Någonsin. Så jag tröstar mig med att någon gång måste ju vara den första.
Jag hade helt enkelt satt klockan på 07.55 istället för 06.55.
Det är så enkelt att göra något så förödande.

Men allt gick bra. Barnen gjorde sällskap till skolan eftersom de började klockan åtta båda två. Ingen skada skedd.

Idag har det väl inte hänt något brutalt, men det tog över en timme att ta sig in till stan, tack vare alla härliga parisare som skulle ta bilen in till jobbet. Det var därför jättemycket trafik, och bussen var fullproppad och fastnade i rondellen.

Nu är jag i svenska kyrkan. Det är såååå mysigt, det är tydligen planeringsmöte inför Basaren som ska äga rum här i Svenska kyrkan i jul. Det är tydligen värsta grejen här, och man kan köpa allt inför julbaket och pysslet! Således är församlingssalen fullproppad av äldre damer som jämför broderier och syltburkar etc. Det är fint, tycker jag.

Tack för idag! Bon Appétit et bisous

Enrhumée

Konstigt ord egentligen, enrhumée, men det betyder snorig, och det är just vad jag är. Trots snuva och ont i halsen mår jag bra; det gick så bra igår med barnen och de är snälla mot mig =D

Maria har varit här, hon kom i fredags förra veckan (redan en vecka sedan!!). Det var så kul att få träffa henne! Vi hängde runt på stan tillsammans och  hennes familj bjöd mig på både lunch och middag en massa gånger, jättegulligt!
Vi sjöng på stan och fick in en liten summa pengar som vi köpte libanesiska desserter för, och blev nästan bjudna på crèpes för att vi sjöng så fint. Eller nja, vi blev bjudna på crèpes av en liten tant som tydligen hade ett crèperie "på hörnet där borta", som hon sa och pekade lite vagt åt något håll. Vi hittade varken crèperiet eller henne, men det gjorde inte så mycket, vi fick ju som sagt andra godsaker :)
Idag åker hon hem :(

Vi köpte cupcakes av en snygging i ett litet boulangerie som sålde cheesecakes och cupcakes i alla möjliga färger och smaker. Det blev tillslut en nutella-cupcake för mig, och en Key-lime-cupcake för Maria. Himmelskt!

Jag gjorde ett fynd hemma i min lägenhet härom dagen! Jag trodde att jag hade gått igenom alla skåp i köket och i hallen, men tydligen inte, för under diskbänken fanns en hel skog av massa olika rengöringsmedel, plastpåsar och matlådsburkar (!) samt en KAFFEBRYGGARE! Inte för att jag dricker kaffe så ofta, men det finns kaffe i skafferiet, så varför inte?

Nä, nu bär det av mot franskalektion och konjunktiv
=D

RSS 2.0