Turist. Som alla andra.

Godkväll.
Idag har jag utnyttjat julklappen från mamma och Christer - Parisguiden.
Gick förbi en flera hundra meter lång kö till Louvren. Insåg att det visst är rätt mycket turister i Paris den här helgen. Så varför inte smälta in i mängden?
Jag tog min kånken med matsäck och guideboken under armen och begav mig bortåt mot Musée d'Orsay. Lika lång kö där.
MEN, jag kunde inte motstå lusten att gå på museum, så jag tog mig till ett litet litet museum: Musée d'Eugène Delacroix i de yttepyttegulliga gränderna kring Saint-Germain de Prés.

http://www.ricci-art.net/img005/103.jpg
Så här såg alltså Eugène Delacroix ut. Han var en romantisk/realistisk konstnär som är känd för sina färgstarka målningar. Museet är beläget i hans gamla lägenhet där han bodde de sista sex åren av sitt liv. Han hade världens gulligaste trädgård, och ateljen låg på bakgården. Mysigt var det i alla fall.

Jaaa, sen satte jag mig på starbucks ett tag och tittade ut över Boulevard Saint Germain och alla stressade fransmän som irrar runt, samt alla turister som står med näsan i metrokartan.

En solig bro. Kändes nästan som vår.

Jag fortsatte min turistvandring i kvarteret och kikade in en kyrka som heter Saint Sulpice (där Delacroix har målat lite på väggar och tak), samt Odéonteatern och gatan där en viss Sylvia Beach hade en bokhandel. Det var där James Joyces Odysseus publicerades, tack vare henne.
Ja, så något har jag lärt mig idag i alla fall.

IMORGON ÄR DET NYÅRSAFTON!

Hemma och tillbaka


http://cache2.allpostersimages.com/p/LRG/7/724/TESA000Z/posters/babar-och-ballongerna-babar-et-les-ballons.jpg
Babar et les ballons.

Det här var julklappen som jag fick av Anna. Den sitter nu uppe på väggen i mitt rum tillsammans med alla andra målningar som jag och hon gjorde förra helgen, då hon var här.

Jag känner mig som Babar själv. Jag står i ballongen närmast och tittar ut över landskapet. Runt omkring mig flyger en massa andra elefanter runt. Vissa elefanter är längre bort än andra, men de flesta är i klungan nere på marken.

Nu har jag flugit tillbaka till Paris efter att ha varit hemma i sex dagar. Det var något impulsivt som jag bestämde mig för veckan då Anna skulle komma. Det skulle varit så synd att fira jul här när jag faktiskt hade möjligheten att åka hem till familjen!! Så jag gjorde det, och det är verkligen ingenting som jag ångrar.

Sverige var helt underbart och otroligt vackert. Bara att landa på Skavsta flygplats i 17 minusgrader och sol var som en uppenbarelse. Och att få åka längdskidor på juldagen! Klä på sig lager på lager för att pulsa iväg till mormor och överraska henne på självaste dan före dopparedan. Gå på Skeppsholmen och prata om ditt och datt. Träffa vänner som man inte träffat på hela hösten. Äta hur mycket svensk mat man vill. Gå på coop på medborgarplatsen och insupa söderandan. Göra snöängel invid gångvägen bredvid Turebergsleden. Komma in i värmen och fika.
Det är grejer, det.

Nu sitter jag här i min lilla lya igen. Paris är som sig bör. En aning kallare bara. Och en aning torrare än sist. Helgen innan jul resulterade i ett inköp av ett par rejäla gummistövlar. Jag är redo för slasken, nu går jag bara och inväntar plusgrader och blötsnö.
Babar är på väg igen.

Juletid

Sista dagen kvar innan jul.

Denna vecka har gått bra, har sett så mycket fram emot denna dag att det har varit svårt att sova. Idag kommer Anna!!! Hon borde vara uppe i luften nu, bland alla snöflingor som faller över Sverige. Flygplanet kommer att vara en timme försenat på grund av "snöstormen". Suck, jag hoppas bara att allt går bra och att jag får träffa henne efter skolan!!
Igår kväll kokade jag risgrynsgröt! Jag satt och myste i morse med gröt och clementiner framför nyheterna. Det är sista lektionen innan jul, så vi ska ha lite julmys med kakor och allsång, som jag har fått uppdrag att ackompanjera med min gitarr. Det ska bli intressant.

En bild från luciakonserten i Svenska kyrkan förra lördagen. Pappa var där och fotograferade!


En vecka kvar

Ja, jag kan inte låta bli att redan längta till nästa fredag kväll. Då har jag två veckors ledighet framför mig, och förhoppningsvis kommer jag då att komma hem till en lägenhet med en syster i :)

Jag har svårigheter med att förstå fransmännen, och nu är det faktiskt inte på grund av språket, utan det är deras tankesätt och deras beteende som jag inte förstår. Och just nu är jag fruktansvärt irriterad på posten, eftersom de har slarvat bort ett paket som pappa skickade till mig för snart två månader sedan. POFF, så försvann det.
"Neeej det finns inget nummer på så vi kan inte spåra det."
Nehejjj?? Och vad ska jag göra då? Jaa, då får man reklamera att paketet är borta, och för att bevisa att någon verkligen har skickat ett brev till mig måste jag ha ett papper (original såklart, för fransmän litar inte på papper utan stämpel..) Men det finns inget papper.
Så, nu är mitt fina lilla paket någonstant i världen, antingen i Frankrike eller i Sverige, och ligger och skriker efter sin ägare. Förgäves.

Och så blir jag sur på att det inte fanns något internet på skolan i morse. Jag har tagit mig till Macdonald's (än en gång, tacktacktack för att Macdonald's finns).

Ja, och så har det mesta gått snett den här veckan. Skulle laga broccolisoppa efter en receptbok som mamman i familjen har visat mig. Jag gjorde inget fel egentligen, men det skulle vara en HEL citron i. Det var tydligen någon sorts bantningsmetod, insåg jag i efterhand. Så resultatet blev inte särskilt bra. Vi slängde soppan.

Därför längtar jag först och främst till helgen. Imorgon ska jag få sjunga luciasånger hela dagen och sedan kommer pappa på kvällen. Det kommer bli tipptopp.
Och sen är det bara en vecka kvar.
Trevlig helg!

Voix cassée

Jag låter som en gammal inrökt tant. Kombinationen av en förkylning, utgång och för mycket prat gjorde förstörde min röst för några dagar. Det börjar bli bättre nu, hoppas bara att jag kommer att kunna sjunga på luciakonserten i Svenska kyrkan på lördag.

I lördags lyckades jag faktiskt ta mig till Ikea. Det var en enastående upplevelse att se den blågula byggnaden torna upp sig framför en, och att få gå in och känna värmen och doften av Ikea; trä, plast och soffa. Jag åkte därifrån med två ikeakassar :) Jag inhandlade bl a nödvändigheter inför mitt kommande lilla julbord; sill, pepparkakor och julmust. Det var en fin utflykt !

På kvällen var det soirée de raclette! Första gången jag åt raclette. Det är nog mer en rätt för köttätare, men för mig som gillar ost var det ju jättegott :) Vi var inbjudna till Laurent, en trevlig prick från svenska kyrkan. Mycket trevligt var det, kom dock hem kl sex. Fick sova fyra timmar innan jag skulle till kyrkan. Det är hårt att ligga på topp...

På lördag kommer pappa! Det ska bli underbart att få träffa honom :)



Snöfall

Det är vackert utanför fönstret. Snön faller i sin egen takt. Det är kallt, och det är fuktigare i luften här, vilket gör att det känns ännu kallare.

Lunch hos farbrorn; den pensionerade kocken:

Apéritif: kir med smak av körsbär
Entrée: Linssallad med morötter och himmelsk vinägrette
Plat principal: Hemmagjorda pommes frites med fisk
Dessert:äppelpaj med äpplen växta i Normandie

Somliga har det bra !

RSS 2.0