La rentrée

Idag började skolan!
Torsdagarna framöver kommer att innehålla Konsthistoria i en och en halv timme.

Idag var första lektionen, och det var mer som en föreläsning. Det var dock inte särsklilt väl planerat. Läraren som vi skulle ha haft kunde inte komma, så vi fick en annan lärare; en gammal man på 72 år som stod och skrev anteckningar med en obeskrivlig handstil på ett sådant där gammalt pappersblock som ersattes av Whiteboardtavlan för ungefär tjugo år sedan. Salen var alldeles för liten för så många elever som vi var, vilket resulterade i syrebrist och i stort behov av vädring. Ja, kort sagt var väl inte första dagen i skolan sådär toppen. Men jag håller tummarna inför morgondagen, då de "riktiga" lektionerna börjar, med böcker, penna, papper och GRAMMATIK.

Det är redan torsdag! Veckorna börjar gå undan, och igår firade jag En Månad I Paris.
Igår var jag ute och sprang bland avgaserna.Det hela slutade med att jag sträckte ljumsken när jag skulle stretcha i den alldeles för kalla lägenheten. Det gör jätteont, och jag hade till och med svårt att gå imorse. Haltade fram i regnet med en alldeles för tung väska och försökte hinna till bussen, som jag givetvis missade.

Nu ska jag halta vidare, kanske till något café i närheten och sätta mig och läsa Ensemble c'est tout (=tillsammans är man mindre ensam) som jag har börjat traggla mig igenom. Mm, på franska. Det är inte helt lätt, och jag önskar att det gick fortare, men med lite tålamod går det utmärkt!

http://www.krinein.com/img_oc/big/7338.jpg

Puss och kram

La cuisinière, c'est moi

Igår kväll efter middagen sa pappan i familjen till mig:
"Tu es la fille aupair plus forte en cuisine"
(=du är den bästa på att laga mat av alla våra aupairer vi haft)
Ja, och det betyder väl i alla fall att jag har gjort någonting rätt i köket i alla fall!! Jag blev så himla glad att jag gick och log hela vägen hem till mig. Och i morse upptäckte jag att jag igår kväll hade fått ett sms av mamman som skrev att maten var "suberbon!" och "merci beaucoup et à demain"

Denna paradmiddag bestod av lite olika grönsaker till förrätt; haricots verts, rödkol och champinjoner, med vinägrette till. Till huvudrätt var det kokt potatis och "patate douce" (någon sorts orange potatis som är sötare till smaken) samt Alaska Pollock i ugn med ett täcke av crème fraiche med vitlök, gräslök och persilja. Det var improvisation alltihopa, men det gick ju tydligen bra det med :)

Men så kallt det är! Jag har ingen värme i lägennheten och fönstren har bara enkla glas. Dessutom tror jag att min lägenhet är hörnet av hela huset, så det blir extra kallt. Jag får sova i full mundering varje natt, men trots det hade jag nackspärr i måndags och jag börjar bli förkyld. Jag ska tydligen få ett element någon gång framöver, hoppas det sker snarast.

'
Måste bara visa en bild på två jättehäftiga killar som vi såg nära Châtelet les Halles förra veckan. Han och en trummis (som visst kom lite i skymundan) hade ställt upp sina instrument mitt utanför Moderna Museet och satt och spelade hela dagen. De var jätteduktiga och det kändes verkligen typiskt franskt :)

Hej så länge!


Regn och rusk

Nu är sommaren över. Juliette (dottern) berättade för mig den 21 september att idag är första höstdagen. Det är tydligen så att efter den 20 september börjar hösten i Frankrike, i alla fall Paris. Som om det var ett datum som bestämmer det. Det är verkligen höst nu. Det är kallt! Har behov av både mössar och vantar, tror att jag måste gå och shoppa lite :) Man kanske ska köpa sig en basker?

Nu regnar det utanför fönstret på McDonald's Porte Champerret. Jag har varit i Svenska kyrkan sedan klockan tre. Det var ofattbart mysigt!! Vi lagade tacos tillsammans och satt och åt och pratade. Jag har verkligen saknat tacos! Efteråt var det andakt i tio minuter, som en liten avslutning. Kyrkan är jättefin. Det luktade precis som det gör hemma, psalmbok och stearinljus. Det bästa var - håll i er nu- att jag stannade kvar i några minuter och spelade piano!

Jag var helt själv i hela kyrkan. Jag och pianot. Det var så underbart.

Förövrigt är jag ganska trött. Kom hem klockan 6 imorse, efter att ha varit ute och dansat hela natten. Klubbarna i Paris är ju lite annorlunda från klubbarna i Sverige. Duplex, klubben som vi var på, stängde klockan sju på morgonen. Vi stannade dock "bara" till fem. Tog första RERen hem som gick 05.37. Det är tydligen mindre farligt att åka hem på morgonen än att åka hem vid två/tre med nattbussen. Och det är tydligen helt normalt att vara ute ända till morgonen. När vi gick var det fullproppat med folk, och hade så varit ända sedan klockan ett. Allting är lite senarelagt här, märker jag.
Men jag hade en fantastiskt rolig kväll! Ikväll ska jag gå och lägga mig tidigt.

Godnatt!!

Äntligen en lugn dag

Hoo, så härligt att för en gångs skull bara vara "hemma" i studion en hel dag!
Jag har haft så mycket för mig, så varje eftermiddag med barnen har jag varit helt utmattad. I måndags träffade jag tre tyskar och gick på Starbucks coffee (väldigt franskt...) I tisdags träffade jag aupairsvenskarna och gick i butiker runt omkring Chatelet les Halles. Vi lyckades hitta en second hand-butik, och dit måste jag gå någon mer gång, det krävs mycket tid och energi till sånt...

Jag har kommit på att jag kan göra mackor och ta med mig när jag är inne i stan på dagarna, istället för att köpa lunch, extremt ekonomisk som jag är... Och för att svara på mammas fråga om det är fullkornsbaguette eller inte, så tror jag faktiskt att det är "pain complet" som det heter på franska. Det är i alla fall en massa linfrön och solroskärnor i, så det ska väl vara nyttigt =D Å andra sidan har jag hört från en säker källa att de flesta baguetter här görs på surdeg, så det är inte riktigt helt vitt bröd.

I går tvättade jag mina egna kläder hela dagen, och hjälpte mamman som faktiskt var hemma igår. Jag förstår mig inte på fransmän, de är så fruktansvärt ineffektiva! Mamman sa till mig på morgonen när jag kom att "Åå, jag har såå mycket att göra idag! Det är därför jag har tagit ledigt, men jag ska arbeta hela dagen. Stryka, tvätta, handla!! Och så kommer Mattieu (kusinen) på både lunch och middag, blablabla....."
Och ändå sitter hon på balkongen med mig och dricker kaffe i mer än en timme, så vi måste stressa för att få ihop lunchen. Sen sitter hon och pratar med Mattieu efter lunchen alldeles för länge, istället för att börja stryka. Det slutar med att alla äter middag utom hon, som står och stryker för att bli klar innan midnatt. Jag blir inte klok på dessa individer.



Jag måste bara berätta om crèpen som jag och Anna köpte i tisdags!! Det var JÄTTEMYCKET nutella i, och så var den precis lagom varm, så att den höll sig varm ända tills den tog slut. Degen var alldeles lagom tjock och jag blev helt proppmätt!!!Om jag ska fortsätta så här kommer jag komma hem stort som ett hus, men det är det nästan värt!

Nä, nu ska jag dra mig hemåt, sitter på en McDrive med en massa snygga mc-killar.
Hör av mig snart igen !!
kramar

En kyrklig söndag

Hej.

Jag är trött. Jag började dagen med en tallrik gröt, som vanligt. Sedan gick jag till gudstjänsten i protestantiska kyrkan i La Garenne-Colombes. Det var lite läskigt till en början, eftersom jag inte kände någon där, och alla bara pratade franska och visste vilka alla var, och där stod jag som var helt ny och försökte göra mig förstådd på franska.
Det var en jättebra upplevelse. Alla var jättegulliga och tog hand om mig. Jag hälsade nog nästan på alla som var där, vilket var typ femtio stycken. Puss på kinden, säga "Cecilia, enchanté!" och sedan berätta lite vem jag var, att jag är svensk och är aupair. Efter gudstjänsten - som var ungefär som en vanlig gudstjänst fast lite mer som en föreläsning- var det déjeuner. Jag blev inbjuden till denna måltid, och det var många som stannade och åt. Folk hade tagit med sig pajer, sallader, bröd och ost, som alla tog och åt av. Det var jättegott, och det fanns en kvinna där som tydligen är vegetarian, så det fanns mycket vegetariskt! Sedan återstod ett helt bord av desserter; tårtor och kakor av en massa olika sorter. Jag var fruktansvärt mätt när jag gick därifrån...

Klockan tre var jag på plats i Svenska kyrkan, där det varje söndag är träff för "Unga i Paris". Vi var kanske 20 stycken svenskar. De flesta är aupairer, men det fanns även de som pluggar eller söker jobb.
Nu sitter jag på MacDonald's tillsammans med Anna och har precis skypat med familjen hemma i Stockholm. Det var fint att få prata med dem alla! Saknar dem så mycket, trots att jag har det jättebra här. Men jag skulle inte tacka nej till en bit blåbärspaj med glass från Ica, som de precis skulle äta.
Här sitter Anna! I torsdags var hon och jag i Montmartre och hade picknick; baguett, brie, ädelost, tomat och sallad. Det var hur gott som helst! Atmosfären gör aptiten, och sällskapet var det bästa =D

puss och kram

under armen

Det var i torsdags. Klockan var kvart över sju och sonen hade just kommit hem från sin musikteorilektion. Jag var lite stressad, för jag var tvungen att köpa bröd och smör innan middagen. Boulangeriet stänger 19.30 och jag ville inte vara borta från barnen för länge om de skulle börja bråka med varandra. Jag sprang iväg, köpte två baguetter och kutade vidare till Monoprix.

Det var Då jag insåg härligheten. Vem var det som sprang där på huvudgatan i lilla Parisförorten med två färska baguetter under armen? Det var ju jag!! Jag kunde till och med känna värmen från brödet i armhålan. Det slog mig att jag har det rätt bra. Baguetten under armen, det är som det ska va’.


Bland vinrankor

Hejhejhej, nu sitter jag med Anna på Cafét Intill, som jag var på i lördags. Vi har hittat vinrankor i trädgården här bredvid, vindruvorna var små men mycket goda!

Min kära väninna Anna, som också ska bo här i Paris ett tag, har bott hos mig de senaste två dygnen. Det går jättebra och det är så mysigt att komma hem till någon varje kväll! Det är faktiskt lite ensamt att bo helt själv, har jag insett nu...

Senare idag ska vi ta oss in till Paris och ha picknick någonstans i Montmartre och kolla in Sacre Coeur, där jag inte har varit ännu. Vi var på marknaden igår och köpte brieost och lite grönsaker.

Nu kommer lite bilder på helgen som var:

Picknick i parken framför Tour Eiffel

The gang


Sådärja, jag återkommer snart igen! Tack för alla kommentarer, jag lovar att vara mer försiktig nästa gång jag är på vift på natten i Paris. Kanske får sova hos Anna nästa gång, vem vet?
puss och kram

Har röstat!

Goddag, gott folk!
Jag ber att få meddela att jag nu fått rösta för första gången i ett riksdagsval! Vi gick till svenska ambassaden i Paris, som inte ligger särskilt långt från Eiffeltornet. Allt gick bara bra, blev nästan lite rörd av ögonblicket där jag satt bakom båset med mina små kuvert :)

Helgen har varit intensiv men bra! I lördags satt jag och de andra aupairerna och hade myspicknick i parken framför Eiffeltornet. Fin utsikt, fransk mat och gott sällskap, kan det bli bättre? Sedan gick vi ut, och för att komma hem var jag tvungen att ta en hemskt läskig nattbuss hem till mig. Usch, jag har nog aldrig varit med om något så farligt. Gick runt själv på alla stora gator och letade efter busshållplatsen som jag skulle hinna med tjugo i tre, men var tvungen att vänta ytterligare en timme till, eftersom jag aldrig hittade rätt... Jag gick i rask takt runt om i kvarteret och försökte se ut som om jag hade väldigt bråttom för att skonas från eventuella våldtäktsmän. Jag fick avvisa några som kom fram och försökte prata, och de försökte inte mer. Men jag var rädd! 

Tjugo i fem släckte jag lampan i mitt trygga krypin. Vaknade på söndagen halv elva av att telefonen pep: "En påminnelse om dagen: Vi möts hemma hos oss klockan elva för att sedan åka tillsammans" Från mamman i familjen (fast på franska). Jag hade för ett svagt ögonblick tackat ja till déjuner hemma hos morföräldrarna. Å, det tog verkligen emot att gå upp. Hela dagen var jag matt av trötthet, men jag fick ändå världens godaste mat, så jag är jättenöjd. Coquillages; snäckor med en massa goda fiskgrejer i, med sås och jättemycket ost på toppen!

Nu är det måndag och jag fick vila upp mig i natt! Har insett att jag inte lagt upp några bilder ännu, så här kommer lite bilder på min lägenhet:


Voilà mitt vardagsrum/sovrum. På bordet står min frukost; gröt =D

Min säng, som trots att den är som en hängmatta ger mig en ytterst god nattsömn!


Den lilla ynkepynktoaletten, som krånglar ibland och som porlar väldigt mycket.

Köket, som har det mesta man behöver; kylskåp m frysfack, kokplatta, vattenkokare och mikrovågsugn.

Tackar för idag, imorgon kommer kära vännen Anna och ska komma och bo i en lägenhet i Paris en månad =D
puss och kram

Un café dans le jardin

Bonjour!!
Här är det lördag, och jag sitter i en liten trädgård med internet. Har dock lite dåligt samvete, eftersom jag endast har köpt en kaffe och har suttit här och snyltat på deras internet i över en timme... Men jag har fått prata med Anna på skype, det var underbart!!

Idag är det marknad på torget, liksom på onsdagar. Det är verkligen helt underbart; typ som hötorget fast tusen gånger bättre; man kan köpa Allt! Ost, kött (inget för mig dock), fisk (går bra!), grönsaker, kläder, skor, och frukt i stora lass! Idag ska jag åka in till Paris och träffa de andra svenska aupairerna. De är snälla, och det är skönt att få prata lite svenska någon gång ibland!

Livet i La Garenne rullar vidare. I veckan ska jag ladda upp lite bilder på lägenheten och på staden där jag bor. Tack för alla fina tips om mat och omelett! Jag ska verkligen lära mig det där med omelett, jag har bestämt mig för att det ska bli min nya specialité.

Vädret är underbart här. Sol och varmt! Jag har upptäckt att jag kan sitta i mitt fönster och sola efter kl 12 på dagen. Det är hur mysigt som helst, men jaja, mamma, jag ska tänka på att solen är farlig då och jag ska inte sola för länge.

Igår kväll satt jag kvar med familjen ett tag och tittade på film. He's just not that in to you, tror jag att filmen hette. Problemet var bara att den var dubbad till franska. Varför gör de så??? Det var jättejobbigt till en början, att inte höra Jennifer Anistons riktiga röst, men i slutet av filmen hade jag vant mig lite. Det är bara så dumt.

På återskrivende, skriver snart igen!!
puss och kram

A oui, jeudi

Tjolahopp!
Nu sitter jag och surfar på skolan som jag ska börja på 30 september. Det har varit lite struligt med vilka dagar och vilken nivå jag ska vara i, men jag tror att det blir bra tillslut.
Idag är det soligt och fint i Paris, runt 20 grader. Igår var det spöregn, men trots det gick jag en långpromenad till en park som ligger några kilometer från La Garenne Colombes, där jag bor. Jag gick på en promenadväg precis intill La Seine, och där såg jag tre små kaniner som bodde där!! Tänkte på gamla Leif-Knut-Ulf och ångrar att jag inte hälsade på honom en sista gång innan jag åkte. Tänk om han dör??

Igår var det onsdag; en litet speciell dag för franska barn. Alla slutar skolan kl 12 (à midi) och går sedan hem och äter lunch. Jag skulle tillaga kyckling. Hum, jag har liksom aldrig riktigt lärt mig att laga kött annat än på Ellen, och där är det ändå bara korvstroganoff eller chili con carne. Så lunchen blev väl inte riktigt helt perfekt.
Efter lunch får barnen göra vad de vill. Vi såg på Ice Age 2 och spelade tv-spel. Det var kul, men jag grät en massa i slutet när mammutarna får varandra, och när de får syn på alla de andra mammutarna. Och jag saknade Maja jättemycket, eftersom Maja är min Sid och kommer alltid att vara.
Sedan kl fem är det läxläsning som vanligt. Och middag: Omelett.
Christer, hur lyckas du med din omelett?? Det är ju så svårt att vända den!! Jag lyckades inte riktigt... Men det gjorde ingenting, det smakade i alla fall gott, även om den inte höll ihop.

Om någon har några tips på enkla maträtter man kan göra med fisk eller kyckling så är det välkommet med förslag! Jag har redan idétorka.
Och så vill jag tacka alla uppmuntrande kommentarer från släkt och vänner =D Jag blir verkligen peppad!

Nä, nu ska jag ta mig till Notre-Dame.
puss och kram

Äntligen internet

Jag sitter på McDonald's i La Défense, en stad som ligger några kilometer från La Garenne, där jag bor. Så mycket ont har jag hört om McDonald's, men ack, vilken lycka över att ha gratis internet och få sitta här och skriva!
La Défense är i övrigt en stor enorm asfaltsplatta med höga skyskrapor runt omkring. Inte så charmigt, kanske, men jag kan tänka mig att det ser ut så här i New York. De har ju i alla fall McDonald's :)

Men i alla fall, nu har det snart gått en vecka sedan jag kom hit. Jag har inte vant mig ännu, det kommer nog att ta ett tag. Men det känns bättre för varje dag. Jag bor i en mysig gammal lägenhet med ett kök, ett sovrum, dusch och toalett. Det är lyhört i hela huset, så när någon i huset spolar i toaletten är det som om det var ett vattefall i badrummet. Jag har ännu inte vågat eller hunnit spela gitarr, men jag antar att hela huset kommer att höra...

Igår var jag på Monoprix och handlade mat för första gången. Jag lyckades köpa en massa mat för endast 16 euro. Det får bli lite snålt, men å andra sidan är jag ju ganska mycket snål... En god nyhet var i alla fall att det fanns wasa knäckebröd!! Så om jag längtar hem någon dag är det bara att köpa ett paket solruta :)

Familjen är en typisk familj; mamma, pappa, en son och en dotter. Adrien är 14 år och Juliette är 11. De är rätt gamla, men de behöver tydligen mig. Vissa mammor är mer kycklingmammor än andra. Det jag gör är egentligen bara att följa Juliette till skolan på morgonen, och sedan möta henne vid skolan när hon slutat för att sedan gå hem och äta mellanmål. Sedan kommer Adrien hem, och de ska göra läxor innan middagen, som jag lagar. Det är lite intressant det här med måltiderna, eftersom man verkligen äter förrätt, varmrätt och efterrätt. Jag tyckte verkligen att det var helskumt de första dagarna, men jag nu har jag vant mig. Jag tycker till och med att det är riktigt trevligt. Och det fungerar bra, särskilt när jag gjorde lax i ugn :)
Föräldrarna kommer hem först vid åtta/niotiden. Jag är glad över att jag bor i Sverige, där föräldrarna kommer hem senast sex på kvällen. De får ju knappt träffa sina föräldrar! I morse när jag kom hem till dem för att hämta Juliette hade båda föräldrarna redan gått hemifrån. Nej, det verkar jobbigt att jobba i Frankrike.

Igår var jag i Paris och skrev in mig på skolan. Det gick bra! Det är en så häftig känsla att gå i Paris och se ut som om man vet precis vart man ska, fast man i själva verket tittar på kartan stup i kvarten för att inte gå vilse, eller står på tågstationen i en kvart och försöker hitta rätt tåg innan man till slut ger upp och frågar någon som ser snäll ut. Jag hittade i alla fall till slut skolan, som ligger nära metrostationen Victor Hugo. Där var det fullproppat med folk (mest tjejer) som skulle skriva in sig för att ta fransklektioner. En massa aupairer, mest amerikanskor och tyskar, men jag hittade en mexikanska som jag pratade med lite. Det kändes bra att prata med någon som var i samma situation som jag.
Språket går bra, fast det går fortfarande knackigt att prata. Jag förstår mycket, nästan allt faktiskt, vilket är mer än vad jag hade hoppats på. Men däremot kan jag knappt prata. Det är som om tungan inte vill vara med och uttala alla jobbiga läten som finns i franskan. Men jag ska försöka mer, så blir det nog mindre jobbigt sedan.

Jag har ännu inte sett någon med randig tröja och basker som cyklar med en baguett under armen!! Det är lite av en besvikelse, faktiskt, men jag letar vidare. Nu får det vara bra för idag. Jag rullar vidare, så får vi se när nästa inlägg blir.

puss och kram

På Väg

Helsinki 10.14

Flygningen till Helsingfors gick smärtfritt. Men tårarna föll när jag tänkte på vackra Sverige och hur mycket jag kommer att sakna alla träd, alla små fina sjöar, radhusområderna som ser ut som legostäder uppifrån och E4an som ringlar sig hela vägen in till Stockholm. Det var vackert.

Nu sitter jag vid gaten och har just kopplat upp mig på internet. Det är första gången jag gör något sådant. Sitter och ser jätteproffsig ut med min älskade macbook i knät. När jag kommer fram till Paris ska mamman Isabelle och dottern Juliette stå och vänta på mig. Det är Då jag blir fransyska, och då kommer jag definitivt inte se så proffsig ut längre. Två handbagage, en stor fet gitarr och en jätteväska. Jag är och kommer alltid att vara en packåsna. Tror det ligger i släkten.

Vive la France, nu är jag På Väg!

RSS 2.0