Onsdagsmys i Billancourt

Onsdagen gick relativt bra. Var trött och hade ont i huvudet på kvällen, men det blev genast bättre när jag styrde stegen mot Anna i Billancourt, där hon och Izabella satt och mumsade på ost och baguette. Vänner hjälper mot huvudvärk, tydligen!
Vi hade så mysigt! Sov inte så länge, men det var det helt klart värt det.




Finurliga Bella <3





























Gästvänliga Anna <3

Eftermiddagsfika

Jag sitter och dricker te och äter klementiner och väntar in arbetsdagen. Idag bjuder Paris på enveten kyla och smådugg.
Livet rullar på. Det har varit en spännande och lite hektisk helg. Har hunnit med både museum, kyrka och utgång. Gick med en engelsk tjej på Musee Rodin och såg bland annat Le Penseur (tänkaren) och La Porte de l'Enfer (helvetesporten). Hon har studerat konsthistoria en hel del, vilket jag insåg var ett smart drag av mig - fick en gratis guide på köpet!
Stället vi var på på kvällen heter Showcase och ligger under Pont Alexendre III. Det var Galet mycket folk, man kunde knappt röra sig. Det tog kanske fyrtio minuter att bara komma in (trots att vi hade förköpta biljetter) och att lämna in kläder i garderoben tog ytterligare en halvtimme. Men jag är jättenöjd med kvällen/natten ändå, vi var ett härligt gäng som var där :)

Nä, dags att lyfta på rumpan och ta sig till "jobbet".
Tack för mig

Fågelsång och sol i fönstret

Tidigt i morse vaknade jag av ett främmande ljud.
Fågelsång.
Och igår satt jag i fönstret utan jacka och solade. Jag tror att våren börjar komma, fastän det bara är januari.
Det var så underbart väder igår. Det var som att alla kom ur sina gömmor, gator och torg var fulla av vårglada människor.


Izabella, Amanda, Matilda och Jenny, fina tjejerna =D

Min helg har varit jättebra.

På fredagkvällen kom söta Izabella och sov över. Det är alltid lika kul att visa min lägenhet för någon som aldrig har sett den förut. Det är särskilt roligt att se reaktionen när de får syn på duschen, som står i vardagsrummet.
På lördagen var jag och några andra svenska tjejer på Musée d'Orsay. Sedan gick vi och picknickade lite i parken vid Tuilerierna. Sol även där :) På kvällen var jag bjuden till en inflyttings/mingel/grej hos en tjej som jag har träffat i kyrkan. Det var mysigt, men lite svårt är det alltid att "mingla" på ett annat språk. Särskilt när man inte vet om man ska säga Vous eller Tu (nia eller dua). Varför ska det finnas sådana krångligheter?
Igår var jag i kyrkan och pratade engelska (det finns himla många engelsmän där). Jag skämdes såå över min engelska, den har verkligen gått i botten. Sorgligt. På kvällen åt jag Galettes de rois hos en trevlig och väldigt gästvänlig människa från kören i svenska kyrkan. Det var både fransmän, letter och svenskar där. Vi spelade guitarhero och pratade franska med svensk brytning hela kvällen. Jättekul =D


Försökte ta en bild på den fina himlen. Den var finare i verkligheten.

à la prochaine

En tröttsam dag

Jag är trött!

Eftersom mor till barnen är sjuk har hon varit hemma hela veckan. Det är både bra och dåligt.
Bra: 1. Vi var på marknaden i morse och köpte En Hel Massa grönsaker, så nu finns det hur mycket som helst i kylskåpet!
2.Jag behöver inte bestämma vad vi ska laga till mat, eftersom det är en mor med kontrollbehov, så hon bestämmer vad det är vi ska laga. Det resulterar i att jag mest hjälper till i köket.
3. Barnen håller sig ovanligt lugna, eftersom de har sådan respekt för sin mor.

Dåligt: 1.Det är så sjukt dålig stämning hemma  (barnen blir arga och sura av att sitta still och vara till lags)
2. De bråkar så fasligt mycket, och det är jobbigt att bara sitta och titta på.
3. Jag kommer hem så sent på kvällen! Vi äter senare, eftersom det är en fransyska som håller i tidsschemat.


Nej, jag är i alla fall trött. Det är Håller på att bli förkyld så jag ska gå och sova snabbt som ögat.
Godkväll

Hmm, det här landet kanske inte är så dumt ändå.

Jag tror jag har fattat grejen med Frankrike nu. Den här helgen har jag mött människor som är så rakt igenom goda. Normala människor från den kanske lite lägre samhällsklassen. Innan har jag ju snarare mött medelklassen, eller den högre medelklassen, där man har mycket pengar men inte så mycket tid. Människor som arbetar alldeles för mycket, som stressar alldeles för mycket och som inte ser det meningsfulla i vardagen. De har inte ens tid att umgås med sina egna barn.
Det är därför som jag har haft lite svårt att acceptera fransmän och fransyskor - de är alla bara en bunt arbetsnarkomaner.
Istället tror jag att det finns de i Frankrike som faktiskt är lyckliga! Det finns de som kanske inte har det mest välbetalda jobbet, men som ändå arbetar normalt mycket. Folk som har tid till att leva också.

I lördags var jag och spelade basket med en tjej som heter Jeanne som jag har träffat i kyrkan. Hennes pappa anordnade en basketträning inför en kommande turnering mellan ungdomar från olika protestantiska kyrkor runtom i västra parisförorterna. Det var spännande, lite läskigt men kul. Jag fick prata mycket franska i alla fall =D

Jag kan ju berätta att duschningen efteråt var intressant! Fransyskor verkar inte riktigt ha samma nakenhetskultur som svenskor om man säger så. Vi var tre tjejer som skulle duscha i ett vanligt duschrum med flera dushar. De gömde sig verkligen för varandra! De stod med ryggen mot varandra och blundade när den andra skulle vända på sig för att gå ut ur duschrummet. Jag förstår inte riktigt grejen; jag fick inte ens komma in när de stod där, så jag väntade på min tur, även om det fanns en massa lediga duschar. Kulturkrock. På friskis&svettis och på badhus går ju folk spritt språngande nakna till och duschen utan att blinka. Vi badar bastu och springer ut och rullar oss i snön. Inte konstigt att folk tycker att skandinaver kan vara underliga.

På söndagen var det extremt vackert väder! Jag och Izabella tog en tur i Jardin du Luxembourg, sedan mötte vi upp Anna och åt crèpes med nutella. En mycket bra dag.

.

Å(ä)ter på banan

Det är kväll. Jag äter en banan. Och idag rullade allt igång igen.

Jag fick en julklapp!! En box med nio böcker på franska. Alla är klassiker som Jane Austen's Emma, Lewis Carroll's Alice au pays des merveilles (Alice i underlandet) och Guy de Maupassant's Une Vie som jag har börjat lite smått på. Alla böckerna är illustrerade av Christian Lacroix, som är någon sorts modenisse.

Mitt rundvandrande i Paris resulterade i att jag stötte ihop med Hilda, och vi gick vidare tillsammans och var och tittade in i Pantheon, där det var iskallt och ruggigt. Satte oss ett tag i Jardin du Luxembourg och solade. Det kändes nästan som vår. Det var jättetrevligt :)

Dagen har trots allt gått rätt bra. Det är tyvärr värre med maten hemma hos familjen. Det finns nästan ingenting att laga mat på, eftersom det inte var någon marknad i lördags, på nyårsdagen. Suck, jag känner ingen som helst inspiration när det inte finns något att få inspiration av. Men men, jag kanske får handla på onsdag.

Så, nu har allt rullat igång igen och jag är åter på banan.
Godnatt!

Deux milles onze

Tjugohundraelva. Gott nytt år på er :)

Jag hade en underbar nyårsafton! Vi var på en restaurang i Saint-Germain de Prés, som har blivit lite av favoritmatstället. För mig såg menyn ut så här:

Förrätt: Sallad med varm chèvreost och små toastar
Varmrätt: Lax med någon god sås, ris och haricots verts
Efterrätt: Profiteroles (små runda saker med glass inuti, serveras med chokladsås och grädde)

Kyparen flörtade med oss, och eftersom vi ifrågasatte priset som de hade höjt sedan vi var där och bokade bord blev alla flickor bjudna på varsin ros och en äcklig sötsliskig drink till efterrätt som enligt honom skulle vara "bra för matsmältningen". Men maten var väldigt god!
Eftersom allting blev lite försenat kutade vi iväg mot Seine, där vi skålade vid tolvslaget. Vi stod på Pont des Arts, en av många broar som går över Seine.



Vi som hängde ihop på nyårsafton. Från vänster: Matilda, Linda, Amanda, Jenny, Anna, Julie, Karin. Längst fram: Izabella och jag.

Det var ett härligt gäng, helt enkelt! Efter tolvslaget gick vi ut och "svängde våra lurviga", på Grands Boulevards. Jag, Anna och Karin stannade till halv fem, sedan var det dags att bege sig hemåt.
Nyårsdagen var hur mysig som helst. Låg i sängen till halv fyra och tittade på svt play och åt fruktsallad. Tog en regnig promenad, och åkte sen till Anna och Karin och åt himmelskt god Felix risgrynsgröt. Fin kväll!

Imorgon börjar vardagen igen.

RSS 2.0