Risotto och Jude Law

Hejhej!
Igår var en jättemysig dag med Anna och Izabella! Vi träffades i södra Paris (första gången jag är där, faktiskt) och promenerade i en mysig park där det fanns svarta svanar (!) Sedan hittade vi en stor affär med en massa gamla böcker, filmer och musik till ett billigt pris, lätt värt ett till besök!
Vi gjorde risotto med svamp, paprika, majs och en massa vitlök så vi satt och stank efteråt, när vi dreglade över snygge Jude Law i Back to Cold Mountain. Bra film, men slutade sorgligt, så vi var tvungna att se på några avsnitt av Sunes Jul för att lätta upp stämningen lite.
Jättefin dag med er, tack tjejer :)

Morgonpromenad

Godmorgon!
Igår tog jag en långpromenad. Jag gick till skolan hemifrån mig. Det var så vackert, jag såg hur solen gick över alla hus, och vattnet glittrade så fint i Seine! Det har varit kallt den här veckan. Jag älskar det, det känns precis som hemma. På kvällarna luktar det till och med brasa, precis som det gör i fjällen när folk eldar i sina vedspisar.
Och jag älskar att kura ihop mig i min tjocka ylletröja, gömma mig i min mössa och känna att trots kylan utanför är jag faktiskt varm! När jag kommer hem på kvällen tänder jag värmeljus i min provisoriska ljusstake ihopvikt av en gammal mjölkkartong, tänder rökelse och sätter mig i min myspysfåtölj. Typiskt oktober.

Nästa vecka är det lov. Barnen ska åka och bo hos sina morföräldrar och föräldrarna arbetar, så jag är helt ledig! Jag ska upptäcka alla turistgrejer, gå på museum och gå och upptäcka second hand-butikerna i Paris.

Ciao!

Moto

Tjolahopp!

Helgen har varit minst sagt händelserik.
Jag har:
1. Ätit en jättegod trerätters middag på restaurang
(med fyra andra tjejer, vi gjorde som fransmännen och åt middag från kl 22 till.... typ 00.30)
2. Varit på fransk hemmafest
(Trodde jag skulle få lungcancer, så mycket som fransmän röker. Jag luktade gammal inrökt uteliggare när jag kom hem.)
3. Åkt motorcykel i Paris
(Ja, det här kräver kanske en lite mer ingående förklaring. Det var denne Mathieu, som jag egentligen har lite svårt för, men som har en Triumph som han kör runt på jämt. Och han frågade mig om jag ville åka med in till Paris och gå på bio på söndagen, och jag tänkte att "jaaaa, det är ju jättefarligt, men ska man inte ta lite risker när man är ung och dum?" Sååå, även fast jag var livrädd hoppade jag upp på den där mackapären. Det var hur kul som helst!!!! Och vi åkte faktiskt inte de där farliga vägarna, som rondellen vid Arc de Triomphe, eller motorvägen.
4. Gått på bio för första gången i Paris
Såg en jätteskum film som heter Kaboom. Som tur var var den inte dubbad, så jag förstod allt :)
5. Kört bil i Paris!!
Jaaaa, när vi kom till motorcykeln efter bion hade batteriet laddat ur sig, och vi var tvungna att åka buss hem. Men för att åka och hämta batteriet tog vi bilen in till Paris och hämtade det, och då fick jag köra!!! I och för sig satt den här Mathieu hela tiden bredvid och satt som en bilskollärare, men det kändes tryggt att ha en riktig parisien som känner till alla gator och farliga platser.

Jag sov så gott mellan söndagen och måndagen =D


Bästa doften

Jag sitter i Svenska kyrkan och använder deras internet. Det är NÅGON som bakar kanelbullar. Jag kan knappt koncentrera mig, så gott doftar det. Helt otroligt, jag blir helt pirrig i magen och nästan yr i huvudet. Bullar, bullar, bullar :)

http://www.astb.se/cassiopeiabloggen/wp-content/uploads/2010/07/kanelbulle.jpg

Jag ska se om jag kanske får sätta mig och spela piano i kyrkan, om ingen misstycker. Sedan ska jag ta mig hemåt och fixa lite, innan jag ska åka till Zadig et Voltaire och möta upp Anna. Därefter ska vi ta oss hem till henne. Det ska bli så roligt att se hur hon bor!! Som tur är får jag sova hos henne i natt. Det blir mindre farligt så.
Och så kanske man får tag i en kanelbulle, vem vet?

puss och kram

Kexchoklad och Jättesalta

http://www.sgj-handel.se/Kexchoklad.jpg-for-web-normal.jpghttp://4.bp.blogspot.com/_akxFCKn56es/SRRT5hcTDOI/AAAAAAAAALA/DztZLWO-7V8/s400/J%C3%A4ttesalt.jpghttp://angelicasimic.blogg.se/images/2009/sta_35348803.jpg
Igår när jag kikade in i mitt lilla postfack såg jag att där låg en liten lapp :) Jag hade fått post!!
Jag skyndade mig till posten innan jag hämtade Juliette på skolan och öppnade paketet på vägen hem. Från mamma!

Där fanns två par jättefina sockor med alpackaull och en massa svenskt godis :) Och så ett fint brev. Jag älskar brev. Mmm, i helgen ska jag njuta av fruxo, torkade aprikoser från saltå kvarn (<3), kryptoniter, kexchoklad, jättesalta och söta och salta björnar. Tack mamma!

I dag kommer bli en skön dag, tror jag. Jag behöver inte laga middag, för familjen ska äta tillsammans (pizza tror jag). Ska på franskalektionen nu på förmiddagen, sedan ska jag träffa Birgit från Tyskland.

Jag längtar till lördag. Anna har nämligen pratat med sin snygga kollega på jobbet, och han och hans kompisar ska gå ut på kvällen, och de undrade om vi ville följa med!  =D Vi får se hur det går, det ska i alla fall bli jättekul, om inte annat att träffa tjejerna och gå ut och äta. Det blir nog sushi =D

Fransmän...

Hej och goddag!
Jag har haft en kort natts sömn. Jag vet inte riktigt hur jag ska börja, men jag blev i alla fall förfrågad att spela biljard med Mathieu, barnens kusin, som är 29 år... Det var jättetrevligt och han är snäll och allt, men det verkade väl lite som att han var lite mer intresserad än vad jag är i honom. Och det är så svårt att försöka uttrycka på franska att det aldrig kommer att bli något mellan oss. JA, ni fattar kanske. Men jag får vänta och se om han fattar. Det blev i alla fall en alldeles för sen kväll.

Men nu har jag precis haft franskalektion. Det är svårt!! Det känns så konstigt att helt plötsligt känna sig medelbra, eller till och med dålig på franska, efter att alltid haft lätt för franska i skolan. Ibland tappar jag verkligen motivationen, men så kommer den plötsligt tillbaka, när jag sätter mig och läser Anna Gavalda. Jag måste säga att det går riktigt bra att läsa den, är redan på s 249 och kan sitta och läsa på bussen och metron; mycket praktiskt!

Helgen har varit jättebra. På söndagen var jag med i kören under högmässan i Svenska kyrkan. Det var en spännande upplevelse. Jag har alltid velat vara en sådan där "i kören" som har på sig kåpor, har psalmböcker i handen och som går i progressionen i början av gudstjänsten. Och eftersom det var tacksägelsedagen i söndags, så vi gick vi in med "gåvor" också, dvs frukter och bröd som vi lade fram vid altaret. Kyrkfika efteråt. Så svenskt.

Men på lördagkvällen var jag faktiskt endast med fransmän och fransyskor. Jag var nämligen på ungdomsträff i l'église protestant évangelique i min lilla stad. Det var jättetrevligt, vi åt pizza tillsammans och jag lärde känna många i min ålder, fransmän! Men jag vet egentligen inte om jag sympatiserar med deras syn på tro.. Eller njaa, alltså de är ju kristna och protestanter, precis som i Sverige, men eftersom de är evangelister är detta mer som en frikyrka. Efter middagen var det föreläsning om hur man ska välja sina val i livet och hur Bibeln kan hjälpa en. Segt och ganska komplicerat för mig som satt och förstod hälften och försökte hänga med så gott det gick. Jag kan inte Bibeln utantill heller, vilket dessa ungdomar verkar kunna... Men i stora drag var kvällen jättetrevlig och jag gick hem stolt över att jag hade vågat ta mig dit!

I dag ska jag våga knacka på hos mina grannar hemma hos mig i mitt hus. Jag pratade nämligen med en holländsk tjej som hade precis samma internetproblem som jag, och hon hade gått runt i huset och frågat sina grannar om hon kan få surfa på deras nätverk. Så jag håller verkligen tummarna!! Om jag får internet ska jag skriva oftare :)

kramar

Gott och Blandat

Tack till min kära gudmors råd om rubrik. Appropå det fick jag äta upp alla lakritsar som fanns kvar i Gott och blandat-påsen som jag gav till dottern som ankomstpresent. Jag antar att saltlakrits inte finns i Frankrike, så hon tyckte inte riktigt om det... Men det var ju bra för mig :) Gud så gott det var!!

Idag är det tisdag. Jag har upptäckt en ny färdväg in till stan :) Det tar alldeles för lång tid att ta bussen på morgonen, för det är så fruktansvärt mycket trafik. Bussen åker ungefär fem meter, sen stannar den i några minuter, sen fortsätter den vidare kanske tio meter, sen står den still ännu några minuter. Det är segt. Så nu ska jag försöka hitta en väg till närmaste metron som man kanske kan promenera.

Jag vill ägna detta inlägg till Christer, min kära bonuspappa, som fyller år idag! Jag tänker på honom idag och önskar att jag kunde vara med på födelsedagsmiddagen som jag har hört ska äga rum hemma på medis ikväll.

Kram på er alla!

ett inlägg utan rubrik

Ja, vad ska man hitta på som rubrik egentligen?

Helgen har varit bra. Igår firade jag helgen med en underbar frukost. Jag gick till boulangeriet och köpte en baguette de campagne (med surdeg) och en croissant. Jag insåg nämligen att jag ännu inte faktiskt hade ätit en riktig croissant under min vistelse i Paris. Men nu så. Den var utsökt.
Jag träffade två tyska tjejer på eftermiddagen och vi gick till ett café i Marais-kvarteren. Där beställde vi in en "chocolat à l'ancienne" och det var såååå gooooott! Det var en kopp med tjock choklad, nästan som en chokladpudding. Hur god som helst!

Idag har jag varit i Svenska kyrkan och insett hur mysigt det kommer att bli fram till jul. De ska ha en julbasar helgen innan första advent som tydligen är jättestor, och på söndagarna ska vi baka lussebullar och pepparkakor. Man kanske ska stanna över jul ändå? Det är mitt största dilemma just nu, om jag ska stanna på mitt två veckors långa jullov eller om jag ska åka hem. Jag måste bestämma mig snart, för biljetterna blir dyrare för varje dag som går.

Ljumsken krånglar fortfarande, men jag har fått tips från privatläkaren hemma i Sverige. Tur att jag har Christer och mamma :) Jag hoppas på det bästa, ska undvika långa promenader som den igår från Saint-Michel till Triumfbågen i klackskor.

kramar

RSS 2.0